Mytilini is een behoorlijk groot dorp in het oosten van het eiland Samos op de route Pythagórion (in het zuiden) - Chora - Mytilini - Vathí.
Mytilini is de "andere" naam voor het Griekse eiland Lesbos en de naam van de hoofdstad van het eiland Lesbos.
Immigranten
Het is geen verrassing dat de eerste kolonisten in het dorp Mytilini op Samos afkomstig zijn uit Lesbos.
Ze kwamen hier rond 1700 aan als immigranten en stichtten het dorp nadat een aardbeving hun huizen op het eiland Lesbos verwoestte.
Verscholen
Mytilini ligt verscholen in een vlakte. Het is niet te zien vanaf zee. Het wordt omgeven door landbouwvelden waar voornamelijk druiven worden verbouwd voor het maken van wijn, honing wordt geproduceerd en ook wat tabak. De daken hebben kenmerkende oranje dakpannen.
Een rechte weg loopt door het dorp heen, hier zijn allerlei winkeltjes en minimarkten. Opvallend zijn de vele mooie herenhuizen. In Mytilinioi bevindt zich een ouderwets, traditioneel dorpsplein waar de Christos-kerk staat.
Rustige indruk
Mytilini heeft ongeveer 2500 inwoners, dus het is vrij groot in vergelijking met sommige andere dorpen op het eiland. Toch maakt het een erg rustige indruk. Er komen hier nauwelijks toeristen.
Je vindt er ook veel verlaten huizen: kinderen vertrokken naar de grotere steden als Thessaloniki of Athene hopend op een betere toekomst.
Dorpsplein
De straten zijn rustig. Leuke smalle steegjes, kleine pareltjes. De enige plek met wat leven is het gezellige grote dorpsplein. Het is de trekpleister voor de locals.
Hier komen de mensen uit Mytilini samen onder de grote bomen voor de kerk. Je vindt er meerdere tavernes en kafénions om verhalen te delen en een kopje Griekse koffie te drinken.
Volgens Griekenland.net is een goed aangeschreven restaurant To Magazaki pou Legame. ‘Een moderne menukaart, eigenzinnige recepten’. Volgens de website is het een van de beste restaurants.
Museum
In Mytilini is het Paleontologische Museum of het Museum of Natural History te vinden. Daar kun je fossielen bekijken die werden ontdekt tijdens opgravingen sinds 1887 rond Mytilini.
Aan de hand van die fossiele resten en sporen van organismen hebben ze hier een geologisch verleden gereconstrueerd.
Zij bewijzen dat Samos ooit was verbonden met Klein Azië, omdat de fossielen van dieren zijn die vandaag de dag alleen leven in Afrika.
Dit zijn onze sponsoren. Zij ondersteunen de Stichting Vrienden van Samos door een gift/donatie. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan de vrijwillige brandweer van Samos. Als dank worden hun advertentie gepubliceerd op onze Facebookpagina. Wilt u sponsor worden? Stuur een email naar: vriendenvansamos@gmail.com. Wij sturen u dan de voorwaarden toe.
These are our sponsors. They support the Friends of Samos Foundation through a gift/donation. All proceeds will benefit the volunteer fire brigade of Samos. As a 'thank you', their advertisement will be published on our Facebook page. Would you like to become a sponsor? Send an email to: vriendenvansamos@gmail.com. We then will send you the terms.