PANAGIA VRONTIANI


Oudste klooster

Op zo’n 3 kilometer buiten het dorp Vourliótes, op een hoogte van 450 m, vlakbij de top Lázaros van het Karvoúnis-gebergte staat het Klooster Panagiá Vrontiani. Het is het oudste klooster van Samos. 

 

Broers

Het klooster werd in 1566 herbouwd door de monniken en tevens broers Iákovos en Makários, op de ruïnes van een ouder klooster gewijd aan de geboorte van de Maagd Maria.

 

Zij zochten een rustige plek voor hun spirituele verheffing. De natuurlijke omgeving van de regio en de eindeloze vergezichten boden hen wat ze wilden. Het vormde zo de fundamenten van het klooster. 

Ingang van het klooster.
Ingang van het klooster.

Onweer

De naam van het klooster "Vronda" of "Vrondiani" komt waarschijnlijk van het vele onweer (bliksem) dat klinkt bij de frequente stormen in dit gebied. Vronterí betekent in het Grieks gerommel of gedonder. 

 

Altaarstuk

De kerk in het klooster is een eenbeukige basiliek met koepel. Het verbazingwekkende altaarstuk met houtsnijwerk is versierd met scènes uit het Oude en Nieuwe Testament zoals het offer van Abraham.

 

De bisschoppelijke troon is ook uitgesneden en verguld (gemaakt in 1703). Van de originele en prachtige fresco's zijn slechts enkele fragmenten bewaard gebleven in het Heiligdom en in twee bogen van de koepel.

De buitenzijde van de galerij gebouwd met gewelfde bogen en veranda's die allen uitkijken op de binnenplaats.
De buitenzijde van de galerij gebouwd met gewelfde bogen en veranda's die allen uitkijken op de binnenplaats.

Kapel

Vermeldenswaardig is nog dat er een kapel (in Byzantijnse stijl) bestaat, gewijd aan de Transfiguratie van de Verlosser (Metamorfose van Sotiras in het Grieks), gelegen in de zuidoostelijke vleugel van de eerste verdieping van het omtrekgebouw.

Binnenplaats. Boven de ingang het belfort uit 1812. Uiterst rechts het winkeltje.
Binnenplaats. Boven de ingang het belfort uit 1812. Uiterst rechts het winkeltje.

Waardevolle muurschilderingen

De iconen van het altaarstuk dateren uit de 18e en 19e eeuw en vallen op door de icoon van de "Verjaardag van de Maagd Maria", die in 1777 door lakovos' hand werd verzilverd.

 

Ook zijn er een aantal waardevolle muurschilderingen bewaard gebleven. De draagbare iconen kunstwerken werden o.a. gemaakt door kunstenaars uit de 18e en 19e eeuw, abt James Abbot (1777) en Polýdoros uit Smyrna (1883).

De indrukwekkende Iconostase: het scheidt enerzijds het Schip af van het Heiligdom. Maar anderzijds is zij ook een verbindingsmuur tussen de goddelijke en de menselijke wereld.
De indrukwekkende Iconostase: het scheidt enerzijds het Schip af van het Heiligdom. Maar anderzijds is zij ook een verbindingsmuur tussen de goddelijke en de menselijke wereld.

Relikwieën

Het klooster heeft een belangrijke collectie erfstukken zoals relikwieën van heiligen, heilige gebruiksvoorwerpen en een grote collectie boeken en documenten uit de 16e eeuw.

 

Om de kerk is een vierkant galerij gebouwd met cellen van twee of drie verdiepingen, gewelfde bogen en veranda's die allen uitkijken op de binnenplaats. In de doorgang van de ingang bevindt zich een eenvoudig belfort (gemaakt in 1812), versierd met stenen reliëfs.

 

400 monniken

De bekendheid van het klooster was enorm. Het trok veel monniken aan. Volgens reiziger en auteur Tournefort was het in 1702 een groot klooster met ruim 200 monniken. Schrijver Kritikídis schreef in 1869 zelfs dat het om 400 monniken ging. 

Vuurzee

Tijdens bosbranden in augustus 2000 werd het grootste deel van het klooster en de omgeving door de vuurzee verwoest. Enkele waardevolle voorwerpen werden gelukkig gered en zijn nu in het Byzantijns museum in Samos-stad te bezichtigen.

 

Met financiering van Samos Metropolis en donaties van mensen over de hele wereld werd het klooster rond 2010 gerepareerd en gerestaureerd.

De kat van het klooster heeft haar eigen plekje in het winkeltje.
De kat van het klooster heeft haar eigen plekje in het winkeltje.

Winkeltje

Na jarenlange werkzaamheden is het klooster nu bijna geheel gerestaureerd.

 

Er woont inmiddels een monnik uit Lesbos die een winkeltje in een van de gewelven van het klooster heeft, waar religieuze voorwerpen, zelfgemaakte zeep en drank en kruiden te koop worden aangeboden.

 

Een Griekse Kerk of een klooster bezoeken

Als je een Griekse Kerk of een klooster wilt bezoeken, moet je behoorlijk gekleed zijn. Het wordt als onbeleefd beschouwd om een kerk te betreden als je schouders en knieën onbedekt zijn. Deze regel geldt zowel voor mannen als voor vrouwen.

 

Dus, wil je als toerist respect tonen voor het land dat je bezoekt, houd daar dan rekening mee. Vaak hangen er omslagdoeken bij de ingang die je kunt gebruiken.

 

Openingstijden: dinsdag, donderdag en zaterdag van 10.00 - 14.00 uur.