Zeven kilometer ten zuidwesten van de oude stad Samos (het huidige Pythagórion), vlakbij de zee, ligt het Héraion, een van de belangrijkste heiligdommen van het oude Griekenland.
Imvrásos
De tempel werd gebouwd nabij de monding van de rivier de Imvrásos. Ook al is de grond niet zo stabiel, het gebied was verbonden met de aanbidding van de godin. Het dateert al uit de 8e eeuw voor Christus.
Hera
Het was de eerste Griekse tempel van meer dan 30 meter in lengte. Volgens de mythe is de godin Hera hier geboren en getogen, in 500 voor Christus. De tempel stond op 115 kolommen in de buurt van Iréon. Tegenwoordig is er slechts één enkele kolomhelft bewaard gebleven.
Polykrates
De tempel van Hera is de grootste Griekse tempel ooit gebouwd. Het werd getrouw gereconstrueerd door Polykrates ter vervanging van het vorige model dat was ontworpen door de architecten Rhoíkos en Theódoros van Samos maar werd verwoest door een aardbeving.
De beeldengroep van de Sami-beeldhouwer Geneleos werd in 1911/12 gevonden in het Hera-heiligdom op Samos als onderdeel van opgravingen door de Berlijnse musea. De basis met zes figuren behoorde rond 560 voor Christus toe aan een rijke adellijke familie. Het zijn afgietsels van kunstmarmer. De originele beelden bevinden zich in het museum in Vathí. Een beeld bevindt zich in een museum in Berlijn.
Gezin
De votief (geschenk) is van bijzonder belang omdat deze de leden van een gezin voorstelt, bestaande uit vader, moeder, drie dochters en een jonge zoon. (boek "Ancient Greek Art and its Radiation" van Manolis Voutiras & Alexandras Goulaki-Voutiras).
Rijke heer
De beelden zijn op een lange, smalle sokkel geplaatst; aan beide uiteinden staan de vader en de moeder. De vader aan de rechterkant (naar de kijker toe), dik en imposant, zoal het een rijke heer betaamt, draagt een lange tuniek en gewaad. Hij ligt op een bed en heft zijn lichaam op door met zijn linker elleboog op het kussen te leunen, terwijl hij in zijn is hand een vogel vasthoudt. De houding is typerend voor een man uit de hogere klasse die een banket bijwoont.
Troon
De moeder en vrouw des huizes zit majestueus op haar luxueuze zetel (een troon) met een voetenbankje onder haar voeten. Tussen de ouders staan de kinderen: drie dochters en een zoon. Vier van de zes totaalfiguren (de vader, de moeder en twee van de dochters, van wie er één zich nu in Berlijn bevindt) zijn relatief goed bewaard gebleven: alleen hun hoofd ontbreekt, en in het geval van de moeder het bovenlichaam.
Namen
Van de derde dochter hebben we slechts enkele fragmenten, en van de jonge zoon (die jonger is afgebeeld) slechts een fragment van de sokkel met de tenen van de linkervoet. De namen van de afgebeelde personen zijn in hun kleding gegraveerd; die van de moeder (die Philia heette) en van twee van de drie dochters (die Philippi en Ornithi heetten; de tweede bevindt zich in Berlijn) zijn bewaard gebleven, terwijl die van de vader bewaard zijn gebleven. naam alleen einde (..]begin).
De kunstenaar liet zijn handtekening achter op de zoom van de jas van de moeder: ΗΜΑΣ ΕΠΟΙΗΣΕ ΓΕΝΕΛΕΩΣ (Geneleos heeft ons gemaakt).
Beelden
De indeling van de Hera-tempel heeft verder nog resten van het schip van Koliós, de Ciceron tribune, een vroegchristelijke basiliek, baden, het hoofdaltaar en kleinere heiligdommen.
Eigendom
De ontwikkeling van de tempel van Hera, een exclusief eigendom van Samos, was onlosmakelijk verbonden met de politieke geschiedenis van de stad.
Openingstijden: dinsdag - zondag: 08:30 tot 15:00 uur, maandag: gesloten
Dit zijn onze sponsoren. Zij ondersteunen de Stichting Vrienden van Samos door een gift/donatie. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan de vrijwillige brandweer van Samos. Als dank worden hun advertentie gepubliceerd op onze Facebookpagina. Wilt u sponsor worden? Stuur een email naar: vriendenvansamos@gmail.com. Wij sturen u dan de voorwaarden toe.
These are our sponsors. They support the Friends of Samos Foundation through a gift/donation. All proceeds will benefit the volunteer fire brigade of Samos. As a 'thank you', their advertisement will be published on our Facebook page. Would you like to become a sponsor? Send an email to: vriendenvansamos@gmail.com. We then will send you the terms.