GROT AGIOS ANTÓNIOS EN POTÁMI

Een leuke route om te lopen. Wij beginnen onze wandeling (route 4) vanaf de parkeerplaats in Paleó Karlóvasi. Maar eerst even een drankje bij de taverne aan het pleintje. Het zit er prachtig.

Voor de start eerst even wat drinken bij de nieuwe taverne Paleó Karlóvasi.
Voor de start eerst even wat drinken bij de nieuwe taverne Paleó Karlóvasi.

Na deze tussenstop vertrekken we, het gaat gelijk omhoog. Iets voorbij de taverne wijzen borden je hier de weg. De eerste paar honderd meter loop je nog door Paleó Karlóvasi.

 

Aan het einde van het dorp aan de linkerkant een nieuw huis, in Griekse stijl. Compleet met vier pilaren, kapitelen, architraaf en fronton. Echt in de oude tempelstijl gebouwd. Benieuwd hoe het er van binnen uitziet en wie daar woont.

Agios Isidóros

Al snel loop je tegen een kapelletje aan: Ágios Isídoros. Het ligt er mooi. Hier even genieten van het prachtig uitzicht op de haven van Karlóvasi in de diepte.

 

Dan weer verder. Aanvankelijk is het weggetje nog geplaveid met hele grote marmeren stenen. Hoe oud mag dit pad wel niet zijn? Misschien is dit een oude route naar Drakeí?

 

Later wordt het onverhard maar goed te belopen. Je loopt hier door een prachtige bosrijke omgeving.

Agios Antónios

Weer iets verder kom je bij de kapel van Ágios Antónios. Deze kapel is half in/tegen de bergwand gebouwd. Prachtig zoals de rots ook binnen in de kapel te zien is.

 

Antónios was aanvankelijk een kluizenaar. Een bezoeker zou Antónios ooit gevraagd hebben hoe hij het in zijn bestaan als kluizenaar toch zonder boeken kon stellen.

 

Zijn antwoord luidde: “Mijn boek is de hele natuur. Ik kan dat boek lezen wanneer ik wil”. Later voegden andere christenen zich bij hem. Hij staat daarom bekend als de vader van het kloosterleven.

Grot van Agios Antónios

Daarna vervolg je de weg verder omhoog. Je kijkt achterom en werpt een laatste blik op Néo Karlóvasi. Weer wat verder kom je bij een T-kruising uit. Een bordje geeft aan dat je rechts naar de grot kunt lopen en links naar Potámi.

 

Wij gaan hier rechts af. Het pad slingert door de struiken. Als je om de rots heengelopen bent zie je even later de ingang van een grot. Geologisch gezien zijn er in het berggebied rond de Kerkis talloze grotten gevormd als gevolg van verzakkingen en breuken, waarvan er vele door de constante waterstroom druipsteengrotten zijn geworden.

 

Ook deze grot heet Ágios Antónios. Voor de ingang zien we sporen van een bbq. Misschien heeft een Griekse familie hier een herdenking gehouden? 

Als je de grot inloopt springt automatisch het licht aan. Dat het licht automatisch aangaat is wel een vreemde gewaarwording. Je houdt er geen rekening mee.

Je kijkt om je heen en verwacht dat een pappa je kom verwelkomen. Dat blijkt niet het geval. Er is een herdenkingsplaats ingericht.

Potámi

Daarna lopen we weer terug tot aan de T-splitsing en vervolgen nu de weg richting Potámi. Het is een prachtig, bosrijk gebied waar we doorheen lopen. Wij door lopen tot aan het begin van oude bosbranden.

 

Het verschil in begroeiing is duidelijk te zien. Een oude den staat er als een monument in een O-vorm vergroeid.

 

In de verte zie je het strand liggen. Dat is nog een hele afdaling. En die zul je ook weer omhoog moeten … Wij besluiten om terug te gaan. Het blijft prachtig om op deze manier Samos te ontdekken.