Péra Panagiá
400 meter ten noordwesten van het klooster Zoodóchos Pigí Kakoperáto is een grot met binnenin het kleine kerkje van Zoodóchos Pigí of "Péra Panagiá" (= voorbij heilige Maria).
Ravijn
Het pad van de laatste 150 meter is ruw en gevaarlijk. Het is in de rotswand uitgegraven. Je loopt hier langs een diep ravijn. Het wordt daarom "Kakopérato" (= slechte doorgang) genoemd.
Windmolens
Om daar te komen heb je wel een Jimny nodig. Neem de onverharde ten noorden van Marathokámbos, langs de windmolen. Dit is een zijweg richting Kastaniá. Een andere mogelijkheid is om vanaf de andere kant, vanuit Kastaniá, aan te rijden.
Ga na de afslag richting Kastaniá gelijk links af de onverharde weg op.
Oorlogsmonument
Blijf het pad volgen. Na 6 kilometer passeer je het oorlogsmonument van de burgeroorlog. Dan neem je na nog eens 2,5 kilometer de afslag links naar het klooster Zoodóchos Pigí Kakopérato. Daar is het gemakkelijk om de Jimny te parkeren in de schaduw van een enorme plataan.
Als je dit klooster links voorbij loopt, zie je achter het klooster, aan de rechterkant een rivierbedding. Aan de overkant zie je een bordje ‘Kakopérato’ staan. Daar begint de eigenlijke tocht.
Klauterpartij
Het is een hele klauterpartij om er te komen. Je loopt langs het diepe ravijn. Het kijken naar beneden is erg indrukwekkend. Gelukkig staan er blauwe hekken zodat je je kunt vasthouden en soms ook kunt optrekken als je verder klimt.
Verrassend
De steile klim aan het begin van de grot via een trapje naar het kerkje zélf is ook erg verrassend: via bijna onmogelijke treden, en kruipend onder uitstekende rotsen door kom je uiteindelijk bij het kerkje.
Het kleine kerkje is waarschijnlijk gebouwd tijdens de hoogtijdagen van de ascese (onthouding van alle begeerten uit religieuze overwegingen) in de Kérki-berg rond de 10de eeuw.
Druppelstroom
Naast de kerk staat een kleine tank die water vult uit de druppelstroom van het dak, Agíasma, het heilige water, zoals ze dat noemen.
De grot heeft een lengte en breedte van 35 m en een hoogte 4 meter. De wanden en het plafond zijn bedekt met stalactieten en stalagmieten.
Zaklantaarn
Vergeet niet om een goede zaklantaarn in je rugzak te doen als je de grot verder wilt verkennen. Het klinkt afgezaagd maar ook deze tocht is meer dan de moeite waard!
Dit zijn onze sponsoren. Zij ondersteunen de Stichting Vrienden van Samos door een gift/donatie. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan de vrijwillige brandweer van Samos. Als dank worden hun advertentie gepubliceerd op onze Facebookpagina. Wilt u sponsor worden? Stuur een email naar: vriendenvansamos@gmail.com. Wij sturen u dan de voorwaarden toe.
These are our sponsors. They support the Friends of Samos Foundation through a gift/donation. All proceeds will benefit the volunteer fire brigade of Samos. As a 'thank you', their advertisement will be published on our Facebook page. Would you like to become a sponsor? Send an email to: vriendenvansamos@gmail.com. We then will send you the terms.