Aan de westkust van het eiland, tussen Drakeí en Potámi vind je 2 prachtige baaien die alleen te voet bereikbaar zijn. Het gaat om Mikro Seitáni (klein) en Megálo Seitáni (groot).
Zeerob
Als je geluk hebt zie tijdens deze wandeling de zeldzame Middellandse zeerob. Door de aanwezigheid van deze rob maken de stranden deel uit van Natura2000 netwerk.
Şeytan
De naam Seitáni komt van het Turkse woord "şeytan" dat duivel betekent. De Kakoperáto koof die achter Megálo Seitáni ligt, maakt schijnbaar vreemde geluiden als het waait. Turken die in de 19e eeuw voor anker gingen dachten dat het de duivel was en gaf deze naam aan dit gebied.
Megálo Seitáni
Megálo Seitáni is het mooiste strand van Samos en het meest rustige en ongerepte zwemplekken van het eiland. Het ligt aan de monding van de indrukwekkende Kakoperáto-kloof.
Geen bedjes
Op de stranden vind geen bedjes, geen parasols, geen muziek, geen snackbar en geen taverne. Maar wel fantastische uitzichten, prachtige bossen, een overweldigende stilte, geweldige blikken op een azuurblauwe Egeïsche Zee.
Mikro Seitáni
Bij het begin van de route staan informatieborden. Vanaf het begin van de weg is het ongeveer 1,5 km lopen naar Mikro Seitáni. Vergis je niet: het is wel een hike voor geoefende wandelaars.
Rotsen en kliffen
Je loopt niet over een mooi geplaveide route maar een smal geitenpad. Je klimt over rotsen en loopt langs kliffen. Iemand heeft dit pad ooit zo aangelegd. Zou dit een vroegere route naar Drakeí zijn geweest?
Olijfboomgaarden
De route brengt je door bos, verlaten olijfboomgaarden en langs rotspartijen. Soms moet je een bedding oversteken. Het gaat lekker zo, die eerste anderhalve kilometer. De reden dat het zo gemakkelijk gaat is dat je afdaalt van zo’n 100 meter naar 0 meter.
En dan sta je op Micro Seitáni. Een mooi rustig klein strandje omringt door rotspartijen. Hier zul je geen hordes mensen aantreffen, alleen een enkele medewandelaar.
Verfrissende duik
Even een verfrissende duik en dan de tweede etappe: Megálo Seitáni. Aan de andere kant van het strand even klimmen naar het pad en weer verder.
Weer zo’n anderhalve kilometer. Je klimt eerst weer naar zo’n hoogte van 88 meter. Vervolgens daal je halverwege weer sterk af totdat je op het strand aankomt.
Megálo Seitáni
Wat is het daar mooi! Het uitzicht op de Kakoperáto-kloof is zo adembenemend. Het stand zelf is zo’n 500 meter lang en op sommige plaatsen wel 60 meter breed. Aan de oostkant staan enkele woningen. Deze zijn vrijwel alleen in de zomermaanden bewoond.
Paradijsje
Zet dit op je te-doen lijstje. Als je dit paradijsje gaat bezoeken, neem dan wel water en eten mee. Al je zintuigen zullen worden geprikkeld tijdens deze tocht: de geur van salie, olijfbomen, pijnbomen en cipressen. Het geluid van de krekels en cicaden die blijven zingen terwijl de branding op de rotsen slaat.
Een onbetaalbare ervaring. Tenslotte wat niet beschreven wordt: de dichte vegetatie, smalle paadjes, klauteren, dieptes, olijfbomen, touwen, planken en gestapelde muurtjes.
Vroeg
En ga zo vroeg mogelijk: je loopt dan lekker lang in de schaduw. O ja, houd er rekening mee: de laatste anderhalve kilometer gaan langzaam maar zeker wel weer omhoog ...
Tips
En vergeet niet om deze tips door te lezen. Laat je verhuurder weten dat je deze route gaat lopen! Veel plezier.
Dit zijn onze sponsoren. Zij ondersteunen de Stichting Vrienden van Samos door een gift/donatie. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan de vrijwillige brandweer van Samos. Als dank worden hun advertentie gepubliceerd op onze Facebookpagina. Wilt u sponsor worden? Stuur een email naar: vriendenvansamos@gmail.com. Wij sturen u dan de voorwaarden toe.
These are our sponsors. They support the Friends of Samos Foundation through a gift/donation. All proceeds will benefit the volunteer fire brigade of Samos. As a 'thank you', their advertisement will be published on our Facebook page. Would you like to become a sponsor? Send an email to: vriendenvansamos@gmail.com. We then will send you the terms.