Thuisbasis
Samos is de thuisbasis van een van de laatste populaties van goudjakhalzen rond de Middellandse Zee.
Misschien heb je ze wel eens gehoord: ze communiceren net als wolven over lange afstanden met elkaar door te huilen.
Maar dit klinkt hoger en meer keffend. De lokale honden uit het dorp doen vaak mee.
Unieke soort
Dit vos-achtige dier is het meest zeldzame dier van Griekenland en Samos. Samos is het enige Griekse eiland waar dit dier nog voorkomt.
De goudjakhals van Samos is genetisch gezien een unieke soort in vergelijking met andere jakhalspopulaties die op de Balkan leven.
Schuw
Het dier is schuw en leeft onopgemerkt aan de rand van dorpen. Het vormt geen bedreiging voor mensen of andere dieren.
Overdag trekt de jakhals zich terug in holen en nesten, in gebieden met dichte vegetatie.
Beschermd
De goudjakhals is een Europees beschermde diersoort en leven in roedels (ouders met jongen). Als de jongen ongeveer twee jaar oud zijn, gaan ze op zoek naar een nieuw territorium.
Een leefgebied van een roedel goudjakhals is gemiddeld 2 tot 3 km2. Dus, behoorlijk honkvast.
Verkeersslachtoffer
Helaas worden de jakhalzen bedreigd door vergiftigingen, door de vernietiging van hun natuurlijke omgeving of als verkeersslachtoffer.
Kleine wolf
Qua grootte zit de jakhals tussen en vos en een wolf. De goudjakhals lijkt erg op een kleine wolf, maar heeft kortere poten, staart en oren, en een spitsere snuit.
De vacht is rossig bruin tot goudrood, met vooral in de winter op de rug vaak wat zwart. Het is een alles etende opportunist.
Lang zonder water
De menukaart is zeer uitgebreid. Hij jaagt op kleine zoogdieren (vooral knaagdieren, zoals woelmuizen, ratten en konijnen), kleine vogels, vissen, amfibieën en insecten, maar hij eet ook afval en aas en plantaardig voedsel als druiven, bessen en andere vruchten, evenals bloembollen en kalebassen.
Kortom, er is maar weinig wat de goudjakhals niet lust. De goudjakhals kan langere tijd zonder water.
Belangrijk
De jakhalspopulaties op Samos zijn belangrijk voor de landbouw en bij het natuurlijke herbebossingsproces.
Als aaseter, eten ze niet alleen van afval en dode dieren maar helpen gebieden in de buurt van steden en dorpen schoon en ongediertevrij te houden.
Belangrijk voor boeren
Ze eten namelijk ook knaagdieren en konijnen, waardoor hun aantal laag blijft. Dat is belangrijk voor de boeren en hun landbouwproductie.
De goudjakhals verspreidt zich steeds meer over Europa. Ook in Nederland wordt het dier inmiddels regelmatig gespot.
Dit zijn onze sponsoren. Zij ondersteunen de Stichting Vrienden van Samos door een gift/donatie. De opbrengst ervan komt geheel ten goede aan de vrijwillige brandweer van Samos. Als dank worden hun advertentie gepubliceerd op onze Facebookpagina. Wilt u sponsor worden? Stuur een email naar: vriendenvansamos@gmail.com. Wij sturen u dan de voorwaarden toe.
These are our sponsors. They support the Friends of Samos Foundation through a gift/donation. All proceeds will benefit the volunteer fire brigade of Samos. As a 'thank you', their advertisement will be published on our Facebook page. Would you like to become a sponsor? Send an email to: vriendenvansamos@gmail.com. We then will send you the terms.