HET WIJNMUSEUM VAN DE WIJNCOÖPERATIE VAN SAMOS


Vlak na de laatste rotonde, voordat je Samos-stad binnenrijdt, zie je aan de rechterkant het museum liggen.

 

Geschiedenis

Het gebouw fungeerde in de 19de eeuw als wijnkelder en kuiperij. Het museum geeft een goed beeld over de geschiedenis van de Samos wijnen.

Entree van het wijnmuseum.
Entree van het wijnmuseum.

Coöperatie

De wijnboerencoöperatie van Samos werd in 1934 opgericht door de wijnboeren van het eiland. Sindsdien bundelen de leden van de coöperatie hun krachten op het gebied van oogsten, wijn maken en verkopen.

 

Ultramodern

Tegenwoordig heeft de coöperatie twee ultramoderne productiefaciliteiten, één in de hoofdstad Vathí en één in Karlóvasi.

 

De jaarlijkse productie van de wijncoöperatie is 5,5 miljoen liter wijn, waarvan 70% wordt geëxporteerd naar 25 landen over de hele wereld.

 De grote, imposante houten tanks zijn door de kuiperij gemaakt van de zwarte den.
De grote, imposante houten tanks zijn door de kuiperij gemaakt van de zwarte den.

2200

Ongeveer 2200 wijnproducenten maken deel uit van de wijncoöperatie. Ze cultiveren de wijnstokken nog steeds liefdevol met de hand op kleine stenen terrassen zoals ze 500, 1000 en zelfs 1500 jaar geleden deden. De wijngaarden beslaan een totale oppervlakte van ongeveer 1.400 hectare.

 

White small-berry

98% van de totale teelt bestaat uit de lokale druivensoort "White small-berry Muscat Samos". De wijnstokken worden geteeld in bergachtige en semi-bergachtige terreinen op arme, matig vruchtbare gronden.

 

Kleine wijnstokken

Deze kleinschalige wijngaarden met hun kleine wijnstokken zijn overal op Samos te vinden, maar vooral op de hellingen van de berg Ambélos op 900 meter hoogte.

30 jaar

De gemiddelde leeftijd van de wijnstokken is 30 jaar. Er zijn echter ook wijnstokken die meer dan 100 jaar oud zijn.

 

Houten tanks

De, in het museum aanwezige, grote, imposante houten tanks zijn door de kuiperij gemaakt van de zwarte den die gedijt op de bergen van Samos.

 

Sommige van deze gigantische vaten bereiken een capaciteit van 80 ton; dit kwam overeen met het gemiddelde jaarlijkse volume dat door een wijnproducent in andere wijnbouwgebieden in Griekenland wordt geproduceerd.

 

Opnieuw gebruikt

Deze enorme vaten geven je een idee van de hoeveelheid wijn die destijds op Samos werd geproduceerd. De klep aan de onderkant van de houten tanks werd zowel gebruikt om de uitstroom te regelen als om eventuele mostresten te verwijderen. De tanks werden na reiniging en desinfectie opnieuw gebruikt.

Frans eiken

In de "rijpingskamer" krijgt de bezoeker een idee hoe de wijn rijpt in houten vaten, die er tot 6 jaar in blijven! Honderd vaten van Frans eiken bevatten zoete Samos-wijn. De hoge luchtvochtigheid is een dominant element bij het rijpen van wijnen.

 

De oenologen (wijnbouw-technische wetenschappers) van de coöperatie volgen en documenteren dit evoluerende verouderingsproces, per jaar. Er is een beperkt aantal flessen, ongeveer 3.000, daterend van 1934 tot vandaag. 

Tenslotte worden een aantal verschillende flessen wijn op zeer deskundige wijze besproken. Tijdens ons bezoek deed Stamátia dat op een heel prettige en professionele wijze.. Tenslotte mag je die verschillende wijnen ook proeven. Het is zeer de moeite waard dit museum eens te bezoeken.