PANAGIÁ MAKRYNÍ


Panagiá Makryní (Hemelvaart van de Maagd Maria), ligt op 823 meter hoogte. Een bezoek moet je op je to do lijstje als je daar nog nooit geweest bent.

 

Een goede conditie is wel aan te raden want er moet redelijk geklommen worden: 200 meter (niet in de lengte maar de hoogte). Maar dan heb je wel wat.

 

Je kunt vanuit Kallithéa starten maar je kunt er ook voor kiezen om het eerste deel met een off the road auto af te leggen.

Agía Paraskévi

Het begint voor het dorp Kallithéa. Je draait de onverharde weg op die omhooggaat. De weg is breed en goed berijdbaar. Het rijdt er prachtig door de bossen van pijnbomen, zwarte dennen, cipressen en pijnbomen.

 

Het enige geluid dat je hoort is de wind die door de naalden van de dennen ruist. Ver in de diepte, het geblaat van geiten. Voor de rest is er de weergaloze stilte. En het prachtige uitzicht op de Icarische zee.

Halverwege passeer je het kapelletje Agía Paraskévi met een paar prachtige oude platanen. 

 

Grot

 

Na zo’n 5 km vanaf Kallithéa stopt de weg op het punt waar de klim begint. Op naar Panagiá Makryní. Het pad is steil maar goed te beklimmen. De kapel in een grot, werd gebouwd rond het midden van de 9e eeuw na Christus.

 

Dit was waarschijnlijk in de periode dat de heilige Pávlos Latrínos boetedoener was op Samos. Hij drong er bij de nieuwe asceten (iemand die zich alles ontzegt voor het geloof) op aan zich te vestigen in drie lavra's.

 

Lavra's zijn kleine kloosters van de vroegchristelijke periode. Zij lagen in het noordwesten van de berg Kérkis. Deze werden eerder voor een groot deel vernietigd door invallen van moslim-Arabieren.

De start van de klim: nog 500 meter.
De start van de klim: nog 500 meter.

Drie lavra's

Volgens de Samische historicus en schrijver Epameinónda Stamatiádi, waren de drie lavra’s: Panagiá Makryní en Ágios Georgíos.

 

Die laatste lag op korte afstand van het dorp Drakeí en vormt tegenwoordig de begraafplaatskapel van het dorp.

 

Tenslotte Ágios Charálampos die in het zuidwesten ligt van het dorp Kallithéa.

De buitenste koepelconstructie werd voltooid op 16 augustus 1765, zoals aangegeven in een inscriptie.

 

Het is een Byzantijnse tempel, met een afmeting van 4 meter lang en 2 meter breed. Het werd gebouwd in een grot van 15 meter hoogte en heeft een oppervlakte van 25m2.

Fresco's

De kapel werd gebouwd in het midden van de 9e eeuw. Het interieur van de tempel is versierd met fresco's uit de 14e eeuw die de goddelijke liturgie vertegenwoordigen.

 

Maar ook de Maagd Maria met Christus in haar armen, hiërarchen (iemand die macht heeft over de rituelen), Christus die op een meesterlijke manier is weergegeven, heiligen en aartsengelen.

 

Op de bodem van de grot zijn troggen en kruiken die het heilige water (het water van de stalactieten) opvangen. Het werd in 1999 uitgeroepen tot historisch monument.

Dit is het uitzicht bij de kapel: adembenemend.
Dit is het uitzicht bij de kapel: adembenemend.

Er is een stevige klim van 200 meter voor nodig maar dan heb je ook wat. Wat een prachtige omgeving.

 

Ben je op Samos en bent je fysiek in staat tot een klim dan moet je dit echt bezoeken. Een echte aanrader!